Beelddenkers

Ieder mens wordt als 100% Beelddenker geboren. Beelddenken is een snelle, creatieve en associatieve manier van denken. Kernwoorden hierbij zijn: gehelen, overzicht, overeenkomsten en inzicht. In de kinderjaren ontwikkelt zich het Taaldenken. Taaldenken is een aangeleerd proces. Kernwoorden hierbij zijn: details, analyse, verschillen, automatiseren. Mensen die voornamelijk gebruik maken van het visuele leersysteem, noemen we Beelddenkers.

Een Beelddenker leert in beelden, maar krijgt onderwijs in woorden; de lesstof wordt verbaal aangeboden. Het beeldende wordt op de achtergrond geplaatst. Dit is effectief voor 95% van de leerlingen maar niet voor de overige 5% Beelddenkers. Deze groep denkt primair met de rechter hersenhelft. Dit kan veel voordelen bieden maar voor sommigen is er al op de basisschool sprake van leerproblemen en of een leerachterstand. Het is dan belangrijk om te leren leerstrategieën op basis van Beelddenken te gebruiken én het talent van Beelddenken te benutten.

Test zelf en klik op een van de volgende links: ben jij een Beelddenker, is jouw kind een Beelddenker, is de leerling een Beelddenker?

Bekijk de Karaktervergelijking Beelddenkers & Taaldenkers voor meer informatie.

Training Beelddenken

Spijkermebij biedt een training aan die de lesstof vertaalt naar de manier van denken van Beelddenkers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode ‘ik leer anders’. In de training wordt de lesstof in vier sessies vertaald naar beelden. Bekijk hier een videofragment waarin uitleg wordt gegeven over de training.

De training is gericht op de volgende onderdelen:
Informatie onthouden en ordenen;
Alfabet, lezen en woorden (tevens vreemde talen);
Rekenen, cijferveld, tafels, breuken;
Klokkijken.

Scholieren uit het Voortgezet Onderwijs krijgen tevens advies voor
Vreemde talen leren;
Planning;
Topografie;
Geschiedenis;
Werkstukken;
Spreekbeurten;
Boekbespreking.

Workshop

Op aanvraag verzorgt Spijkermebij informatieve workshops over Beelddenken voor onderwijsgevenden. Tevens geven wij lezingen voor belangstellenden op locatie en of aan huis. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

img_Beelddenken